پاسخ رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به گزارش منتشر شده در تسنیم

۱۷ دی ۱۴۰۱ | ۱۱:۵۴ کد : ۳۲۳۵۶ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۴۳۴
دکتر ثقفی: جلوی رهاشدگی دسترسی به نسخ خطی را گرفته‌ایم | کتابخانه ملی یک الگوی مناسب برای تعیین کیفیت دسترسی به نسخ خطی است
پاسخ رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به گزارش منتشر شده در تسنیم

دکتر ثقفی: جلوی رهاشدگی دسترسی به نسخ خطی را گرفته‌ایم | کتابخانه ملی یک الگوی مناسب برای تعیین کیفیت دسترسی به نسخ خطی است.

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تامین منابع علمی دانشگاه تهران از پایین آوردن رزولوشن اسکن نسخه‌های خطی این کتابخانه به منظور جلوگیری از بهره‌برداری‌های سوء فرصت‌طلبان خبر داد و گفت: جلوی رهاشدگی دسترسی به نسخ خطی را گرفته‌ایم و اعتقاد داریم کتابخانه ملی یک الگوی مناسب برای تعیین کیفیت دسترسی به نسخ خطی است.

دکتر فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در پی انتشار خبر «حذف نسخه‌های خطی از سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران» در خبرگزاری تسنیم، توضیح داد: «مدتی به دلیل نقص فنی، اطلاعات نسخه‌های خطی از دسترس خارج شده بود ولی دانشجویان از داخل دانشگاه به آن دسترسی داشتند.»

وی درباره سطح دسترسی به نسخه‌های خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران گفت: «در مدیریت گذشته، اسکن نسخه‌های خطی کتابخانه مرکزی با رزولوشن ۵۰۰ (قابل چاپ بصورت کتاب)، روی سایت کتابخانه قرار گرفته بود. این فایلها، راهی برای فرصت‌طلبی افراد غیرفرهنگی و درآمدزایی نامشروع از این منابع فراهم آورده بود. بنابراین تصمیم گرفته شد نسخه‌ها طبق روال سایر کتابخانه‌ها، به همراه واتر مارک با آرم دانشگاه تهران(برای تعیین مبدا هویت نسخ)  با رزولوشن  پایین‌تر درآید تا ضمن خوانا بودن،  ارزش چاپ نداشته باشند.» 

رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران افزود: «رزولوشنی که در دوره جدید مدیریتی کتابخانه مرکزی برای اسکن نسخه‌های خطی در نظر گرفته شده است، در حد نسخ خطی‌ کتابخانه ملی و کتابخانه آستان قدس رضوی است. ضمنا لازم است بخش احراز هویت دانلودکننده نیز به سایت اضافه شود. این روال در حال انجام است و نسخه‌ها به مرور بارگذاری می‌شود ولی در عین حال سرویس‌دهی با ایمیل برقرار است.»

دکتر ثقفی در واکنش به آنچه که محدودیت در روش‌های ارائه درخواست و مدت زمان خدمات دهی به منظور دسترسی به نسخه‌های خطی عنوان شده است، گفت: «هیچ‌وقت خدمات به دانشجویان و مخاطبین که حتی از خارج کشور هم از کانال‌های مختلف با کتابخانه در تماس بودند، یکی دو روز کاری بیشتر طول نکشیده است.  
گاهی یک متقاضی خواستار تعداد نسخ خطی متعدد است. همچنین متقاضی، نیازمند خدمات خاصی مانند مطالعه نسخه، جدا کردن بخشی از آن و حتی راهنمایی در فهم عبارات آن، توسط کارشناس کتابخانه است؛ لذا این موارد، خرید معمولی نسخه نیست بلکه درخواست مشاوره و تحلیل موضوعی است که این خدمات نیز در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران ارائه می‌شود.»

وی همچنین ادعای افزایش تعرفه استفاده از منابع به ازای هر برگ ۱۰ هزار تومان را نیز رد کرد و گفت: تعرفه به ازای هر صفحه بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان است؛ مگر کسی که نسخه مرقع خواسته باشد که در چهار ماه اخیر درخواست مرقع نداشته‌ایم. قیمت نسخه‌های مرقع در تمام کتابخانه‌های ایران گران‌تر است، در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نیز تعرفه مصوب داریم.


( ۲ )

نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.